Kamuda mesaiye kalmak zorunlu mu?
Çalışanın fazla mesai yapması zorunlu değildir. İstediği takdirde fazla mesai yetki formunu imzalamayarak veya onaylamayarak fazla mesai yapmaktan kaçınabilir. Uygulamada, iş sözleşmelerinde şöyle denmektedir: “Çalışan, işverenin talebi üzerine fazla mesai yapmayı taahhüt eder.” Şunlar gibi maddeler:
Zorla mesaiye bırakılır mı?
Fazla mesai genellikle gerekli değildir. Çalışanlar ve işverenler bu konuda anlaşmalıdır. Aksi takdirde, zorla çalıştırmaya ilişkin anayasal yasak ihlal edilmiş olur. Hiç kimse iş kanununda belirlenen zaman sınırlarının ötesinde çalışmaya zorlanamaz.
Memur fazla mesai tutmak zorunda mı?
Madde 7 – Kurum yöneticileri, gerekli gördükleri takdirde Devlet Memurları Kanununun 99 ve 178 inci maddeleri uyarınca fazla çalışma talebinde bulunabilirler. Kurum yöneticileri, memurun günlük olarak çalıştığı fazla çalışma saatlerini, fazla çalışma yaptıkları memurlar için hazırladıkları “fazla çalışma çizelgesi”ne kaydederler.
Memur mesaiye gitmezse ne olur?
Devlet Memurları Kanunu’nun 94. maddesi kamu görevinden genel istifayı düzenlemektedir: “Bir kimse, organlarca kabul edilmiş bir derece veya mazereti olmaksızın görevden ayrılır ve bu istifa kesintisiz on gün sürerse istifa başvurusunda bulunulması gerekir.” yazılı başvuruya gerek kalmaksızın yapılmış sayılır.”18.10.2023
Mesaiye kalmayınca işten çıkarılır mı?
Çalışanlar önce formları onaylar ve sonra fazla mesaiyi feragat ederse, işverenin hiçbir hakkı yoktur. Her iki durumda da fesih haklı bir fesihle sonuçlanmaz.
Kamuda mesai saatlerini kim belirler?
Günlük çalışma saatlerinin tespiti: Madde 100 – Günlük çalışmanın başlama ve bitiş saatleri ile öğle tatili, Başbakanlık Personel Başkanlığının teklifi üzerine Merkezde Bakanlar Kurulu, illerde ise bölgelerin ve hizmetin özelliğine göre valiler tarafından tespit edilir.
Mesaiye kalmadım diye tutanak tutulur mu?
Dolayısıyla çalışanın fazla mesai yapması gerektiği halde fazla mesai yapmaması durumunda bu durum bir tutanakla tespit edilebilir.
1 ayda en fazla kaç saat mesai yapılabilir?
Çalışanların toplam ek çalışma süresine ilişkin düzenleme İş Kanunu’nun 41. maddesinde yer almaktadır. Bu maddeye göre personel yılda en fazla 270 saat fazla mesai yapabilir. Yıllık fazla mesai sınırı ayda 22,5 saattir. İş sözleşmesiyle yasal sürenin uzatılması mümkün değildir.
Hafta sonu mesaiye kalmak zorunlu mu?
Bilindiği üzere iş kanunumuz çalışma saatlerini haftalık olarak düzenler ve 45 saattir. İşyeriniz günde 9 saat çalışıyorsa, 5 günde 45 saat çalışabilir ve cumartesi işe gitmek zorunda kalmazsınız.
Memur mesaiye kaç dakika geç gelebilir?
Çalışma gününden itibaren her personel için bir ay içerisinde çalışma süresi ve geç kalma toleransı 30 dakika olarak belirlendi. Bir ay içerisinde 30 dakikalık geç kalma sınırını aşan personel hakkında idari işlem yapılacak.
Memur amirine selam vermek zorunda mı?
Bir kamu görevlisinin görevi başındaki amirine karşı sözlü saygısızlığı, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 125. maddesi uyarınca maaşından kesinti yapılması şeklinde disiplin cezasını gerektirir.
Memur 1 gün işe gelmezse ne olur?
Bir gün işe gitmemenin cezası nedir? Bir memur 1 veya 2 gün işe gelmezse, brüt maaşının %12,5 ila %3,33’ü arasında bir kesintiye denk gelen bir emeklilik cezası ile cezalandırılır.
Mesaiye kalmak istemiyorum ne yapmalıyım?
Fazla mesai yapmak istemeyen veya fazla mesai yapmak isteyen bir çalışan, işverene otuz gün önceden yazılı olarak bildirmek suretiyle rızasını geri çekebilir. Çalışanların dikkatine! Fazla mesai yapmamak, işverene geçerli sebeplerle iş sözleşmesini feshetme hakkı verebilir.
Zorla mesaiye bırakılabilir mi?
İş Kanunumuz uyarınca, çalışanın haftalık çalışma saati 45 saattir. İşveren, çalışanın haftada 45 saatten fazla çalışmasını istiyorsa, fazla mesai yapmak için çalışanın yazılı onayını almalıdır. Aksi takdirde, işveren, çalışan fazla mesai yapmak istemiyorsa, çalışanı fazla mesai yapmaya zorlayamaz.
Devlet memuru hangi durumlarda işten atılır?
Niteliği itibariyle en ağır ceza olan kamu görevinden çıkarma cezası için kişinin rüşvet alması, yüz kızartıcı ve onur kırıcı davranışlarda bulunması, devlete ait gizli bilgileri açıklaması, siyasi partiye üye olması veya Atatürk aleyhine suç işlemesi gerekir.
İşçi fazla mesai yapmak istemezse ne olur?
Yargıtay kararlarına göre, işçiye hakkı olmadığı halde fazla çalışma yaptırılamaz ve işveren de işçinin hakkı olmadığı halde fazla çalışma yaptırılmaması nedeniyle iş sözleşmesini feshedemez, bu da haksız fesih sayılır.
Mesaiye kalmayan işçiye tutanak tutulur mu?
Dolayısıyla çalışanın fazla mesai yapması gerektiği halde fazla mesai yapmaması durumunda bu durum bir tutanakla tespit edilebilir.
Hafta sonu mesaiye kalmak zorunlu mu?
Bilindiği üzere iş kanunumuz çalışma saatlerini haftalık olarak düzenler ve 45 saattir. İşyeriniz günde 9 saat çalışıyorsa, 5 günde 45 saat çalışabilir ve cumartesi işe gitmek zorunda kalmazsınız.
Memur mesai saati dışında çalışabilir mi?
Memurların faaliyeti, bu madde uyarınca belirlenen iş yeri ve çalışma saatleri ve süresi ne olursa olsun, yaptıkları hizmetin niteliğine göre mümkündür. Bu konudaki usul ve esaslar Devlet Personel Başkanlığının teklifi üzerine Bakanlar Kurulunca belirlenir.